Kiskun Madonna

Kiskun Madonna

A „kiskun Madonnák" vagy más elnevezéssel kiskunsági Madonnák keletkezéséről, eredetéről nem állnak rendelkezésünkre pontos információk. Az mindenesetre bizonyos, hogy e jellegzetes, fából faragott festett szobrocskák elsősorban a Kiskunság déli részéről és a Jászságból kerültek elő, készítési idejük pedig leginkább a 18-19. század fordulójának évtizedeire tehető. A faragás színvonala alapján készítőik között éppúgy lehetett egyszerű pásztor, parasztember, mint képzettebb fafaragó.

 

Kiskun Madonna Kiskunmajsa Üdülőfalu


A szobrok a népi életben tölthettek be fontos szerepet. Legnagyobb számban a magánszféra, a katolikus népesség közvetlen lakókörnyezete fogadta be és őrizte meg őket, akár a lakóház tiszta szobájában, akár a ház homlokzatán elhelyezve azokat, de nem példa nélküli az sem, hogy templomi búcsújárás idején használtak e körbe tartozó hordozható Máriaszobrot.
A kiskun Madonnákként emlegetett plasztikai emlékkört Andrássy Kurta János szobrászművész publikálta először 1944-ben, s az elnevezés is tőle származik.

 

Kiskun Madonna Kiskunmajsa


A kiskunmajsai üdülőfaluban található kiskun Madonna Losonczi János tömörkényi fafaragó alkotása, a szobrot a Jonathermál Zrt. állíttatta 2008-ban.

Forrás: Sümegi György (2000): Kiskunsági Madonnák. Kiskun Múzeum Baráti Köre, Kiskunfélegyháza.

 

Kiskun Madonna Kiskunmajsa